Kanopi İmalat
Kanopi, yapım süreci bakımından başlı başına ayrı bir bina gibi değerlendirilmelidir. Uzman bir çelik konstrüksiyon ekibi, öncelikle kanopinin kullanılacağı alanı belirler ve bu alanda kullanılan CAD yazılımları ile projelendirme yapar. Projelendirme ve onay aşamaları tamamlandıktan sonra ise uygulamaya geçilir.
Tüm çelik konstrüksiyon çalışmaları gibi kanopi için de üretim ve montaj ayrı birer safhadır. Projenin detaylarına göre gereken çelik yapı parçaları temin edildikten sonra, kanopinin karkası, yani iskeleti oluşturulur. Ayrı bir yaşam alanı taşınması gerekmediğinden, ve amaç tamamen kullanılan hizmet alanını örtmek olduğundan, kanopiler oldukça ekonomik ve hafif yapılardır. Yine bu sebeple, kanopi inşası büyük bir hızla yapılabilmekte, ortaya modern eserler koyulabilmektedir.
Kanopi iskeleti oluşturulduktan sonra, kullanıcının tercihine göre farklı malzeme ve boya çeşitleri ile üzeri giydirilir ve iş teslim edilir. Bu andan itibaren kanopi, çelik konstrüksiyon yöntemi ile yapılan çatılara benzetilebilir. Tıpkı çelik çatılar gibi kanopiler de düşük bakım maliyeti, yüksek dayanıklılık, uzun ömür gibi özelliklerle dikkat çekmektedir.
Ülkemizdeki resmi mevzuat gereği bazı alanlarda kullanılacak kanopiler, belli ölçü ve standartlara göre üretilebilmektedir. Benzin istasyonları ve yolcu terminalleri için iki yönlü devlet yollarında (yani “duble yol” tabir edilen yollarda) en az 75 metre cephe genişliği gerekmektedir. Bu rakam iki şeritli (gidiş-geliş) yollarda 45, il yollarında 55, diğer tüm yollarda ise 40 metre olarak belirlenmiştir. Yol üzerinde kurulacak benzin-LPG istasyonları ve terminaller haricindeki tesisler için ise kanopi cephe genişliği minimum 30 metre olmak zorundadır.
Hem akaryakıt istasyonları hem de terminaller için, kanopi inşa edilirken TAKS ve KAKS (taban alanı katsayısı ve kat alanı katsayısı) alanlarına dahil edilmez. Market, restoran gibi kapalı mekanlar ve tankerlerin boşaltım yaptığı benzin platform adaları bu alanlara dahil edilir.